.

.

 2018 folyamán a Sapientia EMTE filmes szaka az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával.

A műhelymunka folyamán a résztvevők megismerkedhettek több keskenyfilmes kamera működésével (2x 8mm-es, dupla super8mm-es, super8-as, 16mm-es kamerák), kipróbálhatták a Foma, Kodak és Orwo által gyártott filmes nyersanyagokra való forgatást és a azok előhívását, végül pedig a kiválasztott kamerákkal elkezdhették egy egészestés játékfilm első jeleneteinek leforgatását.A Drakula halála című film 1921-ben készült magyar-osztrák-francia koprodukcióban a marosvásárhelyi származású Lajthay Károly rendezésében, egy évvel a F.W. Murnau Nosferatuja előtt, tehát ezt tarthatjuk a világ első Drakula filmjének. A film társforgatókönyvírója pedig Michael Curtis volt, akit akkor még Kertész Mihálynak hívtak.

A film a második világháború alatt elveszett. „A film forgatókönyvét sem sikerült megtalálnunk, rendelkezésünkre állt viszont az azonos című fantasztikus filmregény, amelyre évekkel ezelőtt Szántai János író, költő, filmkritikus, forgatókönyvíró barátom hívta fel a figyelmem. A könyv, amelyet a temesvári származású Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus írt, a film után jelent meg, ezért feltételezem, hogy a regény íródott a film alapján, és nem fordítva. Mindenesetre, mi ezt használtuk kiindulópontnak a remake forgatókönyvének kidolgozásához" - mondta Dr. Lakatos Róbert Árpád, a projekt felelőse, a Sapientia EMTE filmes szakának főállású oktatója, és az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke.


A filmregény 13 fejezetből áll. Az elképzelés az, hogy minden egyes fejezetet más-más rendező készít el.


2018-ban öt fejezet készült el, az elkövetkező években pedig a projektet az anyagi lehetőségekhez mérten folytatjuk. A film látványvilágának kialakításában Dr. Radu Igazság segített, audiovizuális dramaturgia szempontjából Dr. Pálos György konzultált az alkotókkal, a stábok megszervezésében és a gyártási folyamat elindításában Rebekah Jorgensen játszott kiemelten fontos szerepet, Dr. Mira Marincas pedig a filmek előhívását felügyeli.


Drakula szerepét Pálffy Tibor, Tillner doktorét Salat Lehel, valamint Mary szerepét Molnár Enikő vállalta.

Az eddigi rendezők: Benedek Szabolcs, Buzási Gyopár, Gödri Attila és Kovács Flóra.
Operatőrök: Török Ádám és Dózsa Endre.
Gyártásvezetői munkásságáért külön köszönet Sós Timothynak!

Továbbá köszönettel tartozunk László Editnek, a Kolozsvári Kar gazdasági igazgatójának és Tóth Orsolyának, a Média Tanszék gyártásvezetőjének, valamint a Boema vendéglőnek a forgatási helyszín rendelkezésünkre bocsájtásáért, minden kedves statisztának és diáknak, akik részvételükkel és munkájukkal segítettek a forgatás gördülékennyé tételében.

A közreműködők teljes névsora majd a kész film stáblistáján olvasható.: forrás: - http://film.sapientia.ro/hu/hirek/bemutatjuk-a-drakula-halala-remake-jet
: werkfilm: - https://www.youtube.com/watch?v=7KBrBYWVKO4
: interjú: (Erdélyi Figyelő, 2019) - https://www.youtube.com/watch?v=QLk9YyqMOj4*
Jelenetek a filmből:
Drakula halála (2019) - remake   

  Drakula halála (2019) - remake  

*
Forgatási képek:
Drakula halála (2019) - remake


  *
Drakula halála (2019) - remake

(c) 2020- Szentes Gerzson Péter és a cikkek írói
updated: 2020.aug.15.[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]
.