Találkozás a múlttal
(1934)


 A Föld halála (1933) után egy évvel újabb amatőr fantasztikus - és horrorisztikus (!) film készült az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületénél.


   Tudományos-fantasztikus horrorfilm a harmincas évek Budapestjéről, melynek hősei fiatal szerelmespárok. Gyanútlanul víkendező turistaként látogatják meg a visegrádi romokat, azonban a régi kövek közül egyszer csak a vár régi gazdái is előlépnek, és a megmagyarázhatatlan jelenségek ezzel még nem érnek véget!

Találkozás a múlttal 934

 

  "  ...Deutsch Richárd filmjének témája, amely a visegrádi vár udvarán játszódott. Deutsch filmjének története is figyelemre méltó. Ehhez hasonló misztikus témákat leginkább a húszas évek második felében vittek filmre. Magyarországon a legismertebb thriller-rendező Lajthay Károly volt, akinek sajátos rendezői stílusa kissé érezhető is Deutsch filmjének hangulatán, technikai megoldásain. Ugyancsak a némafilmkorszakot idézik a kettős expozíciók és a film főcíme, a mozgó hátteres feliratokkal. A film másik különlegessége, hogy a Holokauszt során elpusztult Deutsch Richárd elveszettnek hitt filmhagyatéka nemrégiben került elő. A háború alatt földbe ásva pihent, majd évtizedekig hevert egy budai ház padlásán, melynek bontásakor bukkantak rá véletlenül. A filmek egy része elázott a földben, de ami megmaradt, az páratlan dokumentuma a magyar amatőrfilm-történetnek."


Rendezte: Deutch Richard
Jelmezek: Rácz Dezső jelmezkölcsönző
Szereplők
: Sárosi Ferenc (Várúr); Jámbor Marika (Várúr lánya); Füzessy Géza (Várúr fia); Rátkay István (Fred); Eller Ica (Mary);
  Beke Károly (Jim); Jámbor Ica (Clara)
Kópia: Amatőr Mozgófényképezők Egyesülete, 1934.
; fekete-fehér; 19perc


Források:
- Internetes források
nyomán
- Kurutz Márton: A 9,5mm-es filmek átmentése a Magyar Nemzeti Filmarchívumban (Filmkultúra online (2001.)
- www.mnfa.hu (kópia)


Külön köszönet Peőcz Viktornak!
 


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]