Juuuj! Nem kell megijedni
1941- magyar, kb. 20perc

Rendezte: Apáti Imre és Pethes Sándor


A színész, egyedül otthonában, izgalmas rémfilmek felidézésével űzi el unalmát. Egy belső, ördögi hang azonban nem hagyja nyugodni, és ráveszi, hogy játssza el a híres rémalakításokat... és megkezdődik a játék!

 Egy valamirevaló grand-guignol film elengedhetetlen kelléke egy ódon, elhagyott, és persze el- és megátkozott kastély. Ide téved be éjfélkor, a kísértetek órájában egy jámbor, óvatlan utazó (Pethes Sándor). Alig helyezi magát kényelembe, egy velőtrázó sikoly hallatszik, és megindul a szörnyek áradata. Megjelenik előttünk a láthatatlan ember a maga teljességében, a 2999 éves múmia a szakadt gyolcsaival, a hindu síremlék síremlék nélküli hinduja, Drakula vámpír gróf, Dr.Jekyll a szörnykoktéljával, és unokákkal is kibővült Frankenstein család. Színészünk azonban kiállja a próbákat, és sikeresen száll szembe a rémfigurák minden ijesztgetési kísérletével szemben. Ám a film végén csattanó van: a rettenthetetlen hős elájul, amikor a kastély csúf, üldözött úrnőjében saját magát véli felismerni...

 Az egyetlen magyar film, amelyben Frankenstein szörnyetege szerepel. Az Apáti-Pethes kettős rövidfilmje vérbeli horrorparódia, virtuóz alkotás. Az első film - a nemzetközi filmtörténelemben is - amelyben egy filmben szerepelnek a klasszikus szörnyalakok...


A Galaktika 1988/2. (89.) száma alapján

Pethes Sándor
(1899 - 1981)

A szerepeket alakító Pethes Sándor 1899-ben Kassán született. 1920-ban diplomázott a Színiakadémián, majd művészi pályafutását az Apolló kabaréban és az Újpesti Színházban kezdte. Két évvel később a Nemzeti Színházban játszott, és teljesen apja nyomdokaiba lépett. Legfőbb erőssége a komikus jellemábrázolás volt, emellett sokoldalú epizodista s egyaránt jól mozgott modern és kosztümös környezetben is. 1949-től az Ifjúsági Színház, 1957-től a Vígszínház tagja.

1949-54 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára volt. A magyar film egyik erőssége volt. 1924-ben filmezett először - Csak nővel ne! -, és haláláig mintegy kétszáz filmben játszott. 1981-ben halt meg.


Több magyar "rémfilmben" is felbukkant: Átok vára (1927), Kísértetek vonata (1933), és a Szíriusz (1942)-ban is.

[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]