Vorrei Morir
- Szeretnék meghalni

1918- magyar, 61perc (1470méter az 1730méterből), fekete-fehér

- német cím: Fluch dem Schicksal
- francia cím: Destin maudit

Rendezte: Lajthay Károly

Forgatókönyvíró: Fellner Dénes Pál
Operatőr: Virágh Árpád

Szereplők:
Mihályfi Károly (Thomas Eichwald), Gombaszögi Frida (Maja), Sík Rudolf, Ujvári Miklós, Uray Tivadar (Carlo)...

Produkció:
Rex Filmgyár, 1918.
Kópia: Engel H. Filmvállalat (Engel Hugó, Engel Pál)


Elsődlegesen lehet, hogy nem ide tartozó film, de a bevezető rész tartalmaz egy, a mi szempontunkból érdekes jelenetsort - lásd a képeket lentebb!

A film hősnője kilovagol házitanítójával és leesik a lóról. Halálos balesete után újra indul a történet, éjfélt üt az óra és megjelenik ugyanis a Sors, (egymásrakopírozott jelenet, hasonlóan a svéd Halál fuvarosához (1920)) hogy bemutassa a gyászoló apának, milyen élet várna a lányára, ha nem halt volna meg. Ismét a lovon látjuk a főszereplőt, de ezúttal nem esik le, s a néző megláthatja, mi lett volna ekkor. Elkezdődik az anya nélkül felnőtt, elkényeztetett, unatkozó, a csábításoknak ellenállni képtelen úrilány, Maja züllésének története. A sátáni csábító, a lány rossz szelleme mindig más és más alakban tűnik fel előbb mint házitanító különös melódiával vonzza magához, majd hajóskapitányként segíti szökését Carloval, az olasz énekessel. A különböző helyzetekben, s mindig új alakban felbukkanó szimbolikus figurát, Sík Rudolf játssza.

Maja rövid boldogságát nyomor követi, elhagyja férjét és kisfiát, öngyilkosságra szántan áll egy hídon. A cselekmény visszakanyarodik a film elején egyszer már visszavont halálhoz. Az ördögi csábító rántja vissza az életbe, s löki további bűnök felé, előbb egy gazdag férfi karjaiba szédül, majd tolvajjá válik, s a szerzett pénzből hazatér az apai házba, megfeledkezve gyermekéről. Rossz szelleme itt sem hagyja nyugodni, estélyek állandó vendégeként jelenik meg, s az ő társaságában menekül mámorba, hogy bűnös múltját, s elhagyott szeretteit feledje. Nem talál megnyugvást, visszatérne elhagyott családjához, de Carlo és kisfia vándor énekesként járják a világot, ezért nem találkoznak.

Maja egyre lejjebb csúszik, hamarosan kocsmákban, lebujokban látjuk viszont részeg mámorban, apacsok karjában. Rossz szelleme ezúttal is jelen van, s elégedetten figyeli a fejleményeket. Maja egy nap összetalálkozik Carloval és a gyermekkel, de a férfi ellöki magától a züllött asszonyt. A rossz szellem ekkor új bűnbe sodorja: Maja kirabolja saját apját. A megtört öreg betörővé züllött lányát látva belenyugszik halálába. Hirtelen áttünés után Maja ismét a ravatalon fekszik, s az apa hálát ad érte a sorsnak.

*


A Rex filmgyár Vorrei morir című 1918-ban készült filmje 2002. novemberében került haza Moszkvából német és francia inzertekkel. Lajthay Károly filmje mind témájában, mind formai megoldásaiban előremutató: a kilencvenes évek művészfilmjeiben láthatjuk viszont kallódó, boldogtalan, nőként és anyaként is meghiúsuló hősnőjét, bonyolult, a valóságos és virtuális történéseket váltogató cselekményvezetését.


forrás: Balogh Gyöngyi Lajthay Károly: Vorrei morir c. írása alapján (Filmkultúra, 2003)
képek: Magyar Nemzeti Film Archívum


  

  

   


 


 


Content © Szentes Gerzson Péter
2007 - ma.[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]