Űrgammák -a Xénia akció
(Space Gammas)
- 1995 - 1998 - magyar- sci-fi-ifjúsági sorozat,színes, 160 rész / 28perc
- 1996: Űrgammák - avagy a 0.verzió (Space Gammas - The Movie) - 100percRendező: Eckhardt Balázs, Kozma Péter, Antók Tamás, Nagy Imre, Soós Péter, Szinetár Gábor
Írta: Mészöly Gábor; Böszörményi Gyula; Benedek Gyula; Berkes Péter
Zene:
Berkes Gábor (Főcímzene: Szulák Andrea - Xénia láz)
Jelmez: Zob Katalin
Díszlet:
Stork Csaba
Producer:
Czégé Zsuzsa

Szereplők: Tábori Nóra; Szulák Andrea (Kancellár / Alíz); Sörös Sándor (Dexter); Szombathy Gyula (Sziniszter); Eördögh Alexa; Felvári György (Jocó zolg); Hetényi Zoltán; Monoki Dávid; Berényi Linda; Szabó Ildikó...


Hazai bemutató:
1995. november 10. – 1998. december 18. (MTV1)
Gyártó: Félix-film- IMDb
- Space Gammas - The Movie (1996) - English subtitle! -
- Űrgammák: Dex ABC -
   Az Űrgammák egy, a Magyar Televízión vetített, 160 részes magyar ifjúsági sci-fi sorozat volt 1995 és 1998 között. Az akkori Nemzeti Alaptantervre alapozott oktató sorozat kifejezett célja volt a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése. A sorozat köré indulása után klubot, majd ifjúsági egyesületet (Xénia Láz Egyesület) szerveztek 76 ezres tagsággal (melynek toborzását egyebek mellett az iskoláknak juttatott pénzzel ösztönözték) és olyan akciókkal, mint „Javíts egy jegyet” és „Válaszd meg az év tanárát”. Az első 39 rész összefoglalója lett az 'Űrgammák - avagy a 0.verzió' c. film.


A sorozathoz kapcsolódva jött létre 1996 áprilisában a később 76 ezer tagot is számláló Xénia Láz EgyesületCzégé Zsuzsa producer és Schmuck Andor, akkori MSZP-s vezetésével. A Xénia Láz először klubként indult, majd a tagok gyarapodásával egyesület lett. A Xénia Láz Egyesület (más Snéven Xénia Láz mozgalom) végül 1998 januárjában szűnt meg.

A Xénia Láz egyesület elnöke az Űrgammák producere, Czégé Zsuzsa volt. Az egyesületnek volt egy tanácsa is, elnöke Schmuck Andor volt.


A sorozatot kritika érte bárgyúsága és a termékelhelyezések miatt; a marketingbe később az egyesületet is bevonták. Az egyértelműen baloldali kötődésű egyesület (vezetőségi tagja volt például Schmuck Andor) a tanulók körében végzett adatgyűjtés miatt – mely érzékeny adatokra, például politikai kötődés, vagyoni helyzet stb. is kiterjedt – botrányba keveredett.  Az 1998-as választások után a sorozat véget ért, a mozgalom elsorvadt...


*

A Haldor-01 űrhajó legénysége Dexter parancsnok és Sziniszter kivételével elesett a galaktikus csatában. Orsit, Jucit, Csillát, Patrikot, Ákost és Jocót elrabolják Budapestről - velük pótolják a hajó legénységét.

A Szent küldetés:
A jövendölések szerint egyszer eljő a mindenség úrnője, aki elhozza a békét az egész Univerzumra. A színek és a dexek, valamint a xentiek (kik között később megszületett az Univerzum úrnője, Xénia) valaha egy nemzetség voltak, ám egy katasztrófa folytán elszigetelődtek egymástól és mindkét nép másként fejlődött, s a Gamma csillag két, egymással szomszédos bolygóján telepedtek meg, a Dextán és a Szinexen. A xenti nemzetséggel elvesztették a kapcsolatot.

Miután a galaxisban megjelentek a drakvúfok, lassan elérték a Gamma naprendszert is és ostrom alá vették a két bolygót. A két nép bölcsei végső elhatározásra jutottak: menekülni kell. A dexek és színek eredetéről szóló tanításokat két, kivételesen erős (de nem elpusztíthatatlan) burkolattal körbevett urnában, kódolva tárolták el. A hiedelem szerint csak ezek segítségével lehet egyértelműen felismerni Xéniát, a valódi uralkodónőt. A küldetés sikerétől a két nép civilizációjának léte függ.

(Wikipedia nyomán)


Űrgammák (1995)   

   
  

 
"A kozmosz csillagaira fogadom,
hogy zolg tudásom és energiám
legjavát áldozom a galaktika békéjének érdekében.
Ha eskümet megszegem,
legyen testem és értelmem a csillagok salakja!"

Xénia láz - Űrgammák Klub


   
Xénia láz - nagykoncert
(Budapest Sportcsarnok, 1996)***

Content © Internet, Szentes Gerzson Péter
2018 - ma.


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]