A Repülő arany (Flying Gold)
Osso Film rt.

1932-magyar, 2000m (51perc), fekete-fehér

Rendezte: Székely István (Steve Sekely)
Operatőr: Eiben István, J. Peverell Marley
Forgatókönyv: Mihály István, Pierre-Gilles Veber, Gaston Leroux


Szereplők: Góth Sándor (Báthory rendőrtanácsos), Gyergyai István (Bálint György, az Esti Hírek újságírója), Kabos Gyula (Cadar úr), Valery Blanca (Sonja Grygorine), Vass Éva (Báthory lánya)
Bemutató: 193
2. XII. 4-én a Royal Apollóban


  Győr és Budapest között ismeretlen banditák lelőnek és kirabolnak egy aranyat szállító francia repülőgépet. Az aranyat kenyerekbe sütve akarják átcsempészni a határon. Bárhory rendőrtanácsos vezeti a nyomozást, de a gengszterbanda vezetője, Sonja Grygorine orosz táncosnő súlyosan megsebesíti. Munkáját Bálint György, a pesti Esti Hírek ügyes rendőri riportere és a kétbalkezes párizsi újságíró, Cadar úr folytatja. Bálint igazi segítőtársa Báthory lánya, Éva lesz, aki felfedezi a gengszterek rejtekhelyét a pilisi hegyekben. A fiatalok a nyomozás során egymásba szeretnek, a film végén összeházasodnak s felvirágozott repülőgépen indulnak nászútra.


  "A film francia címe: Rouletabille aviateur volt. Székely István rendeztea Jules Weber ismert francia író könyve alapján készült filmet. A főszerepet Robert Toutain játszotta, aki különböző mulatóhelybotrányai révén vált híressé. Erről a szokásáról a következő években sem mondott le, mert hírveréséhez mindig kellett neki egy-két botrány. A film magyar nyelven is elkészült, főszereplői voltak: Góth Sándor, Kabos Gyula és Gárdonyi Lajos. Különös nagy sikere a filmnek nem volt. A fölvételek hetekig tartottak részben a műteremben, részben vidéken, főleg a Balaton környékén. A fölvételeket [1932] július 27-én fejezték be."  - Lajta Andor: A tizéves magyar hangosfilm 1931-1941 (Bp.1942.) - 29.old.
[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]