Az idő urai
(Les Maitres du Temps / Time Masters)

1982- magyar- francia fantasztikus rajzfilm, 77 perc

Rendezte: René Laloux


  Az idő urai  1982-ben bemutatott francia–magyar koprodukcióban készült legendás sci-fi rajzfilm, amely Stefan Wul   'L’Orphelin de Perdide' („A Perdide bolygó árvája”) című kultikus regénye alapján készült (1958). Rendezője René Laloux, a producerei Jacques Dercourt és Roland Gritti, a forgatókönyvírója Jean Giraud, a zeneszerzői Jean-Pierre Bourtayre, Pierre Tardy és Christian Zanesi. A mozifilm a Télécip, a TF1 Films Production, a WDR, az SWF, az SSR, a BBC, a Pannónia Filmstúdió és a Hungarofilm gyártásában készült, a CCFC, a RUSCICO és a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm és sci-fi film. 

Franciaországban 1982. március 21-én, Magyarországon 1983. szeptember 29-én mutatták be a mozikban.

A filmet Moebius látványtervei keltették életre, és a Pannónia Filmstúdió művészei népesítették be fantasztikus lényekkel, felejthetetlen kreatúrákkal.

*

A történet egy kisfiúról, Pielről szól, aki egy veszélyes, lakatlan bolygón, a Perdide-en ragadt, miután apja meghalt egy balesetben. Apja egyik barátja, Jaffar, egy űrhajó kapitánya a megmentésére igyekszik, miközben hajója fedélzetén egy bolygó száműzött hercegét (Matton) és annak húgát (Belle) szállítja. A gonosz herceg megpróbálja megakadályozni, hogy Jaffar leszálljon a Perdide-en, mert ez nagy kitérőt jelent nekik.

Claude a veszélyes Perdide bolygón szenved balesetet. Kisfia, Piel sértetlenül megússza. Claude segítséget kér egy különleges adóvevőn keresztül (Miki) barátjától, Jaffartól, aki űrhajóján egy bolygó szökött hercegét és annak húgát szállítja. Jaffar változtat az útiterven, és leszállni készül a Perdide-en, ami nagy kitérőt jelent a lopott kincseit mentő Matton hercegnek. A herceg aljas eszközökkel megpróbálja tőrbe csalni Pielt. Miután leleplezték szándékait, elzárják, de két felelőtlen gondolatlátó „mákvirág” megszökteti.

Jaffar a szökött bűnöző Matton herceg után ered, és leszáll egy bolygón, ahol mindketten az arctalanok fogságába kerülnek. Jaffar szerencsésen megmenekül, és a kis manócskák segítségével többedmagával visszatér a hajóra, ahol Jaffar barátja, Silbad, a vén űrmatróz várja, aki korábban csatlakozott a mentőakcióhoz. Silbad furcsa figura, akinek a gyermekkorát teljes homály fedi. Sok kalandon keresztül az Idő Urai a Perdide-et a múltba küldik. Az öreg Silbad, miután az űrnek egy az Idő Urai által megfiatalításra kijelölt zónájába kerülnek, idős kora miatt életveszélyes állapotba kerül. Kiderül, hogy Silbad nem más, mint Piel a jövőben.


Díjak, jelölések:
- Fantafestival (1982) - Díj: legjobb gyermekfilm – René Laloux, Jean Giraud
- Espinho, CINANIMA, Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál (1982) - Díj: legjobb egész estés film
- Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films (1983) - Jelölés: Szaturnusz-díj (legjobb animációs film)

(Wikipedia nyomán)

  
[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]