Defekt
1977-82- magyar, 70perc, fekete-fehér

Rendező: Fazekas Lajos
Forgatókönyvíró: Fazekas Lajos
Operatőr: Halász Mihály
Jelmeztervező: Füzy Sári
Zene: Vukán György

Szereplők: Kern András (Gedeon, nyomozó), Szabó Gyula (Őrmester), Kézdy György (Nagyfőnök), Gyöngyössy Katalin, Márkus László

Bemutatva: 1982.

- English subtitle! -  Magányosan autózó nők sorozatos eltűnése kelti fel egy fiatal, ambiciózus rendőr figyelmét. Ezért a soron következő ünnepen járőrözni megy kollégájával, hogy megoldja a rejtélyt. Egy elhagyatott útszakaszon defektes, törött kocsit találnak, aminek gazdáját nem sikerül felkutatni. Miközben a tulajdonost keresik, egy nő jelentkezik a rendőrségen, hogy éjszaka megölt egy ismeretlen férfit.  A fény és hang kezelése, a színészi játékok talán nem a mai moziközönségek szólnak, azonban a maga korában Magyarországon úttörő vállalkozásnak számított. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a film 5 évig dobozban hevert, csak 1982-ben engedték korlátozottan körben bemutatni.

*

 Számos érdekes tény akad a film körül a cselekményen túl is: nem csak az elhúzódó bemutató tette érdekessé az alkotást. A filmben szereplő valamennyi helységnevet kitörölték, egyetlen gépkocsi rendszáma sem látható és bár a hatóságok mindent megtettek, hogy cáfolják, a történet valós eseményeken alapult. Annyit lehetett tudni a forgatásról, hogy a rejtélyek helyszínének az alsópetényi Prónay-kiskastélyt választották.

  A két rendőr nevén (Gedeon és Mikulics) kívül nevek egyáltalán nem hangzanak el a filmben. A főszereplő személye sem mellékes: a "férfit" alakító Márkus László nagy horror-rajongóként szívesen vállalta el a szerepet. Saját bevallása szerint több horrorfilmben is szerepelt volna, erre azonban lehetősége nem volt a maga korában. A "nőt" alakító Gyöngyössy Katalin kevés filmes gyakorlattal rendelkezett, előtte és utána is színházi és tévés színészként ismerhette meg a közönség. Azonban 1984-ben filmesként tett szert világhírre: forgatókönyvíróként az általa is jegyzett Jób lázadását (1983) a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra jelölték és Cannes-ban a zsűri különdíját kapta.

  A filmet, amelyet eredetileg a televízió számára készítettek 1982-ben néhány mozi kései időpontban bemutta és adásba is kerülhetett. 1985-ben az NDK-ban is bemutatták. Az első és egyetlen igazi horror amely a Kádár-rendszerben készült igazi csemege, nemcsak a műfaj rajongói számára.

   
  defekt 1977  defekt 1977


© Content
Port.hu, http://magyarfilmorokseg.blog.hu, Szentes Gerzson Péter
2007 - ma.[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]