Halál és az orvos
(1936)


 A Föld halála (1933) után három évvel újabb amatőr fantasztikus - és horrorisztikus (!) film készült az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületénél.


 A holdutazásos sci-fi egyik díszlettervezője - Dudás László - volt az újabb film ötletgazdája. A film egyik érdekessége, hogy Magyarországon először kombináltak össze élő szereplős és animációs jeleneteket. A film témáját Heltai Jenő kis egyfelvonásos novellája, az Orvos és a Halál szolgáltatta.

Egy éjszaka különös és titokzatos autó áll meg Dr.Morbidusz háza előtt, és a neves idős professzort sürgősen a "Kegyelmes úrhoz" kéretik, mert már nagyon beteg. A doktor az asszisztensnőjével beszáll az autóba, és hosszas utazás után - egy kietlen tájon lévő házhoz érkeznek meg. Kis várakoztatás után megjelenik a beteg is: attól fél, hogy meghal, mert már nagyon öreg. Az orvosnak gyanús az idős beteg: kiderül, hogy maga a Halál (!). A professzor megvizsgálja a Halált, és elkészíti a diagnózis: műteni kell...

Műtét közben rádöbben a lehetőségre: a Halál "élete" a kezében van! Itt a lehetőség, hogy megmentse az emberiséget ettől a rákfenétől, és örök életet adjon mindenkinek! A halál meghal az operáció alatt, sajnálkozik is miatta a titkárának. Elteszik a műszereket, összecsomagolnak, a titkár kifizeti a honoráriumot., miközben ismét sajnálkozik: "...elég szomorú, hogy eredménytelen maradt." Dr.Morbidusz is sajnálkozva csóválja meg a fejét: "Előbb kellett volna...". A fiatal titkár egy kézlegyintéssel válaszol: "Én is mindig mondtam a papának!" [...] halálésazorvos
Szintén eredetei megoldásokkal volt megtűzdelve a film: a röntgenfelvételeket pauszpaírra rajzolt és átvilágított szervekkel ábrázolták, és az orvos vívódásait metaforikus víziókkal ábrázolták (ellentétes értelmű jelenetek egymásra kopírozással). A Halált Pataky Jenő maszkírozta, a szükséges anyagokat a Nemzeti Színházból hozta el.

  A filmet 1937. január 6-án mutatták be az amatőrfilmes egyesületben, s még ugyanebben az évben az amatőrfilmek országos seregszemléjén - a Szent István Kupán - IV.díjat nyert.

1992-ben a Tv2 számára Szitányi András újra megfilmesítette a novellát "Kegyelmes úr" címmel.Rendezte: Dudás László
Művészeti vezető: Székely László
Szereplők
: Pataky Jenő (Dr.Morbidusz); Székely László (az öreg Halál); Rosconi Marietta (asszisztens), ...
Kópia: Amatőr Mozgófényképezők Egyesülete, 1936.


A Galaktika 1988/7 (94.) száma nyomán

 


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]