Dunaújvárosi horrorművek
 

  Már, több, mint két éve történt... 1996.szeptember 15-e is csak egy olyan napnak indult sokak számára, mint bármely másik. Dunaújvárosban is. Azonban délután a helyi Dózsa mozi kistermében világpremiernek lehettek a szerencsés kevesek szem- és fültanúi.

E dátum jóideig még nem fog bekerülni a (magyar) filmtörténetbe se. Pedig ekkor és itt mutatták be az első magyar horrorfilmet, a Legyen világosság!-ot.

A filmet a Cruel Wold Team elnevezésű helyi független filmes csapat jegyzi. A filmes formációt Bernáth Zsolt, Juhász Pál és Zsolt alaptották még 1994 novemberében. A következő év elején kezdték meg első rövidfilmjük, - “Fenyő Normandiából” - forgatását. A történet szerint megérkezik az Sing-Sing börtönből kiszabadult amerikai nagybácsi, és magával hozza sajátos trükkjeit. Nemcsak a répaszeletelő guillotine-t, hanem karácsony lévén nagyszerű poént eszel ki: ezúttal nem normandiai fenyőt fognak dszteni... A pár hónapi munka eredménye egy húszperces meghökkentő mese. A fényképezés Szentkuti Tamás munkája, a maszk- és trükkmester pedig Miokovics Csaba felkészültségéről tanúskodott. Az év további részében előkésztették a “Betörés”-t, mely a második rövidfilmjük lett. Ebben a rövidfilmben (20 perc) egy betörő éjjeli portyára indult, behatol a kiszemelt lakásba, és megkezdi ténykedését. Nem is sejti, hogy egy élő múmia vigyáz a tulaj értékeire... Természetesen mindkét rövidfilm nem várt fordulattal fejeződik be, ezeket nem rom le, hátha a tisztelt olvasó még nem látta őket, és gy maga fedezhesse fel a hazai horrorkisiparosok első araszolgatásait. Közben a helyi kábeltelevzióban is szerepeltek és alkotásaikat is műsorra tűzték. Az első nagyfilmet még egy “mini” film (kb.10 perc) is követte: az első magyar zombifilm, a Zombi terror, igazi zombival, sikoltó lánnyal és magyar temetővel.

  Az első nagyfilmet 1997-ben követte a második. A “Kárhozat” sokszorta összetettebb, dúsabban és szebben kidolgozott alkotás, mint előző filmjeik. A film mind a nyolcvankét percét kitöltik az alkotók. Persze joggal (?) mondhatják a zsémbes kritikusok: csak amatőr zsibongás az egész! Mert tényleg az! Amatőr szereplők (közöttük a csapat kult-favoritja: Túri László), amatőr stáb, egy VHS kamera és pár lámpák, rokonoktól - barátoktól kölcsönkért lakások, autók. Igen, a zsémbes kritikus ehhez nem szokott hozzá. Minimum “film” legyen és ne video, és persze mondanivaló. Egyről azonban elfeledkezik: ezek a “gyerekek” alkottak. Nemcsak nézték-olvasták a műfajt, nemcsak a reprodukció szintjén próbálták meg magukba szvni a zombik, farkasemberek és vámprok támadását, hanem ők maguk is megpróbálkoztak eme teremtményeket rászabadtani a vászonra. És nem is rosszul! Mindenki “kopasz” az elején, mindenki botladozik. De ha ezt nem nézzük el, akkor a fejlődést sem vesszük észre. Márpedig itt az történt. Csak egyfajta gátja van a továbbiaknak: gyakorlatilag uzsonnapénzből tákolgatják munkáikat össze, profib felszerelésre nincs pénzük. A zsémbes megint megmorcan: dehát gy nem lehet! Ez egy szakma, ehhez “iskola” kell. A cspat egyik oszlopos tagja, Bernáth Zsolt kijárta ezt az “iskolát”: napjaink egyik legnagyobb (kommersz) rendezőjének - Quentin Tarantino - iskolájába járt, nevezetesen egy videotékában dolgozott. A rengeteg megnézett filmből leste el - csapatával egyetemben - azokat a fogásokat, amik egy film késztéséhez kellenek. És mint Tarantinonál Amerikában, Zsoltinál Magyarországon is működött a recept. Nevezetesen a megfigyelés és a lelkesedés. Dehát Kis Hazánk nem Amerika, itt jóval szerényebb lehetőségek állnak rendelkezésre erre a fajta filmkésztésre. A Kárhozat újabb lépés volt ezen az úton - nem is út ez, hanem dzsungel, az előtéletek és rosszindulat dzsungele - melyen csak lépésről-lépésre verekedhetik át magukat. Az első lépéseket megtették, és stabilnak bizonyultak. Első filmjüket Transzplantáció címen egy hazai videókiadó már forgalmazza. Nagyon remélem a csapat nem fog “elkárhozni”!

Szentes Gerzson (MrGer)

(eredetileg megjelent a "Fekete Kör" fanzine 98/1.számában)


Cikkek, háttéranyagok:  

* Láthatatlan történetek (2014) - a CWT története (16MB, .PDF)

* A "Sohasevolt Glória" forgatási naplója

* Sohasevolt Glória - A Buju, a Tettó, a Muszped és az angyal (Ágfalvi Attila írása, Filmvilág 2001/8.)

* A magyar sajtóban megjelent cikkek a CWT filmtársulatról (1996 - 1998.)
FILMOGRÁFIA

 

   

 FENYŐ NORMANDIÁBÓL
 
Gyártási év: 1995
Írta és rendezte: Bernáth Zsolt és Juhász Pál.
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Vágó: Bernáth Zsolt.
Zene: Pink Floyd, Yes, ELP, stb.
Társ-producer: Juhász Zsolt.
Szereplők: Ivsits Tibor, Miokovics Csaba, Érsek Erika, Vincze Zoltán.
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 20 perc + 46 perc werkfilm.

Forgatási napok száma: 7 nap.
Nyilvánosság: csak baráti körben bemutatva, a filmből részletek voltak láthatók a Dunaújvárosi Televízió ART c. műsorában.

 

   


Tartalom:
Háromtagú család éli mindennapjait egy isten háta mögötti kis faluban. Egy nap váratlanul megérkezik hozzájuk a feleség testvére, ki ez idáig  büntetését töltötte a börtönben. A férj nem igazán élvezi a szituációt, irritálja őt a rokon meglehetősen egyéni és arrogáns stílusa. Karácsony lévén együtt mennek ki a közeli erdőbe fenyőfáért, ezalatt a feleség levelet ír. Az erdőben kisebb szóváltásra kerül sor, a két férfi összeveszik azon, hogy milyen típusú fát vigyenek haza. A férj a megszokott normandiai fenyőt szeretné, lévén ő maga is normandiai, az öcsi inkább az ezüst mellett voksol. Szó szót követ, és nem születik megegyezés. Végül a feleség kénytelen szembesülni a vita eredményével, odafönt a felső szobában valami nagyon furcsa és rémisztő dolog történik...

 
BETÖRÉS

 
Gyártási év: 1995
Fényképezte, írta és rendezte: Bernáth Zsolt
Vágó: Bernáth Zsolt és Szentkúti Tamás
Zene: Pink Floyd és Peter Hamill
Munkatársak: Juhász Pál és Juhász Zsolt
Maszk: Miokovics Csaba
Szereplők: Túri László, Ivsits Tibor, Árpási Mónika
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 20 perc
Forgatási napok száma: 3 nap

Nyilvánosság:
        1996         28. Magyar Független Film és Video Szemle, Budapest
        1997         Open Film Fesztivál, Budapest
        1998         Szeged, Sci-fi alkotótábor

 
 

   

Tartalom: rovott múltú betörő utolsó bevetésére készül: egy öregasszony lakását kell kirámolnia, mindezt volt cinkostársa biztatására. A bűnözőnek nemigen fűlik a foga az akcióhoz, de a nagy zsákmány reményében nekivág a feladatnak. Be is jut a lakásba, ahol furcsa és rémisztő dolgokkal szembesül: hangokat hall, hallucinál, ráadásul még a zseblámpája is tönkremegy.
A szobában megtalálja a lakás tulajdonosát is holtan, ám az éjszaka ezzel még nem ér véget...
 

 


  LEGYEN VILÁGOSSÁG / TRANSZPLANTÁCIÓ
 
Gyártási év: 1996
Írta és rendezte: Bernáth Zsolt és Juhász Pál.
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Vágó, zene: Végh Zoltán
Betétdalok: Crazy Gránát
Maszkok: Miokovics Csaba
Jelmezek: Sipos Hajnalka
Társ-producer: Juhász Zsolt.
Szereplők: Túri László, Holinszky János, Makovics Csaba, Benke Zsolt, Juhász Zsolt, Juhász Pál, Bernáth Zsolt, Doma Sándor
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 66 perc + 10 perc werkfilm
Forgatási napok száma: 10 nap

Nyilvánosság:
        1996          Dózsa Mozicentrum, Dunaújváros
        1996          Dunaújvárosi Televízió
        1996          28. Magyar Független Film és Video Szemle, Budapest
        1997          Open Film Fesztivál Budapest
        1997          Országos Független Film és Video Szemle, Nagykanizsa
        1997          Videomegjelenés, és videotékákban történő forgalmazás
        1998          Sin’Art, francia filmklub
        1998          Szeged, Sci-fi alkotótábor

Forgalmazó: VERTEX HOME VIDEO


     

Tartalom: Tim egy laboratóriumban dolgozik, amikor egy katonai kísérlet során szemsérülést szenved. A megvakulás veszélye fenyegeti, így felkeresi barátját, ki tud egy bizonyos Dr. Cool-ról. Az orvos modern Frankensteinként illegális műtéteket hajt végre. Jack megtagadja a segítséget, így Tim egyedül indul útjára az ismeretlenbe. Megtalálja az orvost, aki elvégzi a transzplantációt. Az új szem kitűnő, Tim számára egy új világ tárul fel. Azonban hamarosan ijesztő dolgok történnek. Miért lát Tim furcsa árnyakat maga körül? Igaz-e, hogy a rejtélyes orvos körül torz lények élnek, akik egykor a páciensei voltak?
 
 

CRAZY GRÁNÁT: HÉ, EMBER! (videoklip)
 
Gyártási év: 1996
Vágó és rendezte: Bernáth Zsolt
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Munkatársak: Juhász Pál és Juhász Zsolt.
Szereplők: Lindinger Zoltán illetve a Crazy Gránát tagjai
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 5 perc
Forgatási napok száma: 1 nap

A Crazy Gránát rockegyüttes 1995-1998-ig létezett Dunaújvárosban. Egy CD-jük jelent meg szerzői kiadásban „Mementó" címmel. A zenekar „Hé, ember!" c. betétdalával járult hozzá a „Legyen világosság" c. filmhez, a videoklipben a filmből láthatók részletek.
 


 ZOMBIE TERROR
 
Gyártási év: 1997
Fényképezte, írta és rendezte: Bernáth Zsolt
Vágó és zene: Végh Zoltán
Szereplők: Fenyves Rozália, Galauner Zoltán
Munkatársak: Juhász Pál és Juhász Zsolt
Maszk: Miokovics Csaba
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 5 perc
Forgatási napok száma: 1

Nyilvánosság:
         1997          29. Magyar Független Film és Video Szemle Budapest
 

     

 

A film a Cruel World Team „Kárhozat" c. produkciójának része. A „Zombie terror" a háttérben tűnik fel, mint a szereplő által nézett tv program.
A zombifilmek klasszikus hagyományaira épülő filmecske George A. Romero tiszteletére készült, és magán viseli a korai olasz rémfilmek jellegzetességeit.

 


KÁRHOZAT

Gyártási év: 1997
Írta és rendezte: Bernáth Zsolt
Gyártásvezető: Juhász Pál
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Vágó, zene: Végh Zoltán
Speciális effektek: Miokovics Csaba
Szereplők: Túri László, Holinszky János, Szendrődi Krisztián, Juhász Zsolt, Benke Zsolt, Kozma Zoltán, Sztankay Ádám, Jankovics Anikó, Kis Borbála, Szilvássy Noémi
Nyersanyag: VHS video.
Játékidő: 82 perc
Forgatási napok száma: 30 nap

Nyilvánosság:
         1998 Dózsa Mozicentrum, Dunaújváros
         1998 Dunaújvárosi Televízió
         1998 Szeged, Sci-fi alkotótábor
         1998 Open Film Fesztivál, Budapest
         1999 Magyar Filmszemle, Budapest

       

Tartalom: sikertelen író hirdetést ad fel, melyben életrajzírást vállal megrendelésre. Hamarosan jelentkezik egy titokzatos fekete ruhás idegen, ki munkát ajánl. Közben brutális gyilkosságok történnek a városban, az író pedig nyomasztó víziókat él át, különös képeket lát a múltból. Rövidesen már összefolyik képzelet és valóság, és kiderül, hogy senki sem lehet ártatlan a sötét oldal eme történetében...


  HASFALMETSZŐK

Gyártási év: 1998-99
Rendezte: Bernáth Zsolt
Írta: Kis-Szabó Márk
Gyártásvezető: Juhász Pál
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Vágó, zene: Végh Zoltán
Speciális effektek: Miokovics Csaba, Miokovics Mátyás
Szereplők: Csanálosi Gábor, Nagy Gábor, Lombos Melinda, Túri László, Benke Zsolt
Nyersanyag: DV video.
Játékidő: 58 perc
Forgatási napok száma: 9 nap

Nyilvánosság:
1999 Dózsa Mozicentrum, Dunaújváros
1999 Budapesti Független Film és Video Szemle
1999 Open Film Fesztivál, Budapest
1999 Toldi Mozi, Budapest
2000 Magyar Filmszemle, Budapest
2000 Országos Független Film és Video Szemle (Nagykanizsa)

forgalmazó: Mirax

 

 

SOHASEVOLT GLÓRIA
Gyártási év: 2000
Rendezte: Bernáth Zsolt
Fényképezte: Szentkúti Tamás.
Irta: Kis-Szabó Márk
Vágó:
Végh Zoltán.
Zene: Végh Zoltán.
Betétdalok: Csótányok, Testimony, Unity, Ludditák, Tommer
Jelmeztervező, Smink
: Kara Melinda
Producer:
Bernáth Zsolt és Cs. Fekete Györgyi
Szereplők:Csanálosi Gábor (Muszped), Nagy Gábor (Tettó), Budai „McFly”Gábo (Ruszki), Szaksz Gabriella (Glória), Hirth Gábor (Bamba), Kis-Szabó Dániel (Buju), Németh László (Hevi)
Nyersanyag: U-matic.
Játékidő: 105perc

Forgatási napok száma:
Produkció: Magyar Mozgókép Közalapítvány és Dunaújvárosi Televízió
Bemutató: 2001.febr.24.

Nyilvánosság:

 • 2001: Magyar Filmszemle Budapest
 • 2001: Dózsa Mozicentrum Dunaújváros
 • 2001: Dunaújvárosi Főiskola
 • 2001: Független Film és Video Szemle, Baja
 • 2001: Videomegjelenés és videotékákban történő forgalmazás
 • 2001: Esztergomi Városi Televízió
 • 2001: Hunnia mozi, Budapest
 • 2001: Sci-fi tábor, Szeged
 • 2001: Ifjúsági és Diák Film és Video Szemle, Budapest
 • 2001: Ráckeve, Művelődési Központ
 • 2001: Kolozsvár, a Tranzit Foundation független filmszemléje
 • 2001: Dunaújvárosi Televízió
 • 2001: Dunántúli Független Film és Video Szemlén, Kaposváron
 • 2001: Szarvas, Zebra klub
 • 2002: 33. Budapesti Független Film és Video Szemle
 • 2002: 5. Open Film Fesztivál, Budapest
 • 2002: Debreceni Városi Televízió
 • 2002: Bábolnai Városi Televízió
 • 2002: Szarvasi Városi Televízió
 • 2002: Főnix Televízió
 • 2002: Ózdi Városi Televízió
 • 2002: Nyíregyházi Városi TV
 • 2002: Kapolcs, Művészetek völgye
 • 2002: Dunaföldvár, „Balkáneurópa-Európabalkán” program
 • 2003: Székesfehérvári Városi TV
 • 2003: Mámor Fesztivál, Budapest
 • 2003: Internetes letöltés
 • 2003: Fix Tv, Budapest
 • 2003: Wanted Fesztivál, Mezőtúr
 • 2003: Hegyalja Fesztivál, Tokaj
 • 2004: Wanted Fesztivál, Mezőtúr
 • 2004: Dunaújváros, Pentele Fest
 • 2004: Hegyalja Fesztivál, Tokaj
 • 2004: Szegedi Ifjúsági Napok
 • 2005: Sziget Fesztivál, Budapest
 • 2010: Internetes megtekintés

Díjak:
- 8. Diák és Ifjúsági Film és Video Szemlén 3. díj
- 5. Open Film Fesztivál: „legjobb gengszterfilm díja”

Tartalom:

  Buju és Tettó seftelő, kallódó fiatal srácok, akik egyre reménytelenebb életükből a drogozásban és az ivásban keresik a kiutat. Egy őrült házibuliban találkoznak egy furcsa lánnyal, Glóriával, akivel együtt ébrednek másnap reggel is. Mialatt lassan mindketten a lányba szeretnek, a város másik felén sötét alakok gyülekeznek: a város egy másik pontján furcsa alakok szövetkeznek: gengszterek, kik egy postafiók kirámolására készülnek.
  Alja népség: Muszped a gátlástalan maffiózó, Hevi a nyápic zsebes, Bamba a közönséges, kiszámíthatatlan zsoldos, és Ruszki a zöldfülű bűnöző. Lassan összeérnek a szálak, múlik a nap, messze tőlük a gengszterek már fegyvert szereztek, és közeledik a reggel, amikor is minden eldől, és ami fényt derít Glória kilétére is.


     


 

EINSTEIN MEGA SHOTGUN
Gyártási év: 2003
Rendezte: Bernáth Zsolt
Forgatókönyv: Kis-Szabó Márk
Zeneszerző: Végh Zoltán
Operatőr: Szentkúti Tamás
Vágó: Bernáth Zsolt, Végh Zoltán
Szereplők:  Jankovics Péter, Hirth Gábor, MC Móki, Hargitai Tamás, Csanálosi Gábor, Janisch Attila

Játékidő: 75perc + 15perc így készült

Tartalom:
  Két bűnöző. Einstein: az intellektüel "nagyokos", tejfölösszájú srác, akinek semmi gyakorlati érzéke nincs az élethez. Shotgun: a gátlástalan, közönséges bűnöző, trágár, érzéketlen és gyakorlatias. Ő karolja fel Einsteint, és "terepre viszi", pontosabban bevonja egy betörésbe. Előtte még mindketten kitöltenek egy lottószelvényt, bízva szerencséjükben.
  A betörés rosszul sül el, az üresnek hitt ház nagyszobájában ugyanis ott heverészik a tulajdonos lánya, Barbie, és két narkós fiatal, Hippi és Blues. A két betörő rutinosan túszul ejti a három beszívott tinédzsert, ám egy óvatlan pillanatban az egyik hippi telefonál, és hamarosan televíziós riporterek hada özönlik a helyszínre közvetíteni a túszdrámát. Einsteinék tanácstalanok. Az estét váratlan esemény dobja fel: lottósorsolás a televízióban.

 

   

 

 
cwt10th
CWT- 10.évforduló

*
Az eredeti filmográfiát Szentkúti Tamás, a CWT egyik oszlopos tagja állította össze,
és - a csapat összes munkája megtalálható benne - eredetileg a hivatalos Cruel World Team honlapon - www.cwtfilm.com - található!