A martfűi rém
(Strangled)
2016- magyar krimi/thriller,színes, 118perc

Rendező: Sopsits Árpád
Forgatókönyvíró: Sopsits Árpád
Operatőr: Szabó Gábor

Zene: Moldvai Márk
Producer: Ferenczy Gábor, Tőzsér Attila

Szereplők: Hajduk Károly (Bognár Pál), Anger Zsolt (Bota nyomozó), Balsai Mónika (Szigeti Nóra (Pál felesége)), Trill Zsolt (Katona Gábor ügyész), Szamosi Zsófia, Barbinek Péter (bíró)...

Hazai bemutató: 2016. 11. 10.
Forgalmazó: Big Bang Media
Gyártó: Focus-Fox Stúdió
Besorolás: (18) - V. kategória

Díjak:


- IMDb
- English subtitle! -


  A film, melynek alapötletét egy 1957-ben, majd az 1960-as évek elején a kisvárosban és környékén kéjvágyból elkövetett gyilkosságsorozat adta, felkavaró képekben idézi fel az eseményeket, s a bűntett háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket. Bár a cselekmény az eredeti történésektől eltér – emiatt a szereplők nevét is megváltoztatták; például a gyilkos Kovács Péter neve Bognár Pál lett –, a film lényege és magva valódi: egy rosszul működő, az igazság keresése helyett az erőszakos igazságszolgáltatásra kihegyezett rendszert bemutatva, kíméletlenül rántja le a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

  A film a gyilkosságsorozat mind a hat esetét feldolgozta, három szál összefűzésével: a gyilkos, Kovács Péter (a filmben Bognár Pál) életét és sorsát, az ártatlanul bebörtönzött Kirják János (Réti Ákos) életét kiszabadulásáig, valamint a gyilkosságokat és a nyomozók munkáját az adott társadalmi-politikai miliőben.

  A fokozatosan megőrülő gyilkos egyre brutálisabb rémtetteit bemutató jelenetek miatt az alkotók 21-es korhatár-besorolást szerettek volna elérni, de ezt jogilag nem volt lehetséges, így került a filmre a 18-as karika.

  A filmet alapvetően három helyszínen forgatták: Martfűn, Szolnokon (rövidebb jeleneteket) és Mezőtúron (cipőgyári belső felvételek). A filmben az eredeti helyszínek és a hiteles dokumentáció mellett több igen különleges jelenet is látható, gázolás, sok éjszakai felvétel és víz alatti epizód is; ez utóbbit a hitelesség kedvéért igazi tóban és nem medencében forgatták.    
Martfűi Rém
Content © Wikipedia, Szentes Gerzson Péter
2018 - ma.


[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]