A halál után
(After Death (angol cím), Le revenant (francia cím), Het Spook (flamand cím))
Deésy Alfréd filmgyára


1920- magyar fantasztikus dráma, 57perc, (1800méter), virazsírozott
Rendezte: Deésy Alfréd 

Forgatókönyvíró: Kiss Jenő
Írta: Gaston Leroux (regény: L’homme qui revient de loin, 1917.)
Operatőr:
Arany Ferenc
Producer: Deésy Alfréd 
Külső forgatási helyszínek: Városliget, Vajdahunyad várFőszereplők
: Hollay Kamilla (Márta), Mészáros Gyula (André), Lázár Gida (Bobby, André kisfia), Tanay Frigyes (Jacques Munda de la Bossiere André sógora), Ditrói Mór (Prosper, a süketnéma koldus), Haraszti Mici, Dezsőffy László, Szőllősy Zsófi, Mia Monty, Láng Renée...Bemutató: 1920.nov.22.
Kópia
: Egyetértés, 1920.
   - magyar forgalmazási kópia: 1800 méter (161/1920, – 16 éven felülieknek)
  
   Márta, a támasz nélkül maradt árvalány elfogadja nagybátyja, St. Firmin jegyző házassági ajánlatát, noha a szomszédban élő özvegyemberbe, Andréba szerelmes. André és Márta titkos viszonyt folytat. A féltékeny jegyző csapdába csalja a szerelmeseket. Majd miután tettenéri feleségét Andréval, aláírat a fiatalemberrel egy nyilatkozatot, melyben kötelezi magát, hogy elutazik Amerikába. André fivérét, Jacques-ot és annak feleségét, Fannyt kéri meg, hogy távollétében törődjenek üzemével és gyermekeivel, s abban az esetben, ha három éven belül nem térne vissza, rájuk hagyja vagyonát. 

Jacques autóval Párizsba viszi Andrét, aki végül csak színleli az elutazást, de az a terve, hogy egy időre elrejtőzik vadászkastélyában, majd hazatér. Jacques, aki már beleélte magát, hogy övé lesz a nagy vagyon, leüti és az utazókosárba rejti Andrét. A környéken élő csavargó, Prosper azonban egy nagy követ csempész a leütött fiatalember helyére. Két év telik el. Semmi hír Andréról. 

Márta egy spiritualista szeánszon kapcsolatba lép André szellemével, aki elmondja neki, hogy meggyilkolták. Ettől kezdve rendszeresen megjelenik neki André szelleme, s apránként fény derül a gyilkosság körülményeire. Jacques, akinek idegei nem birják a mindennapi izgalmakat, kiássa a két éve eltemetett kosarat, s mikor meglátja, hogy csak egy kő van benne, szívrohamot kap és meghal. Közben Márta férjét influenza viszi el. Ekkor André, aki eddig Prosper erdei rejtekhelyén élt, hazatér és feleségül veszi Mártát.


*

 
- A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) rendelkezik egy virazsírozott, francia és flamand inzertes kópiával (57 perc).*- források: MNFA és Hangosfilm.hu -