Alraune
Hunnia filmvállalat (Hungaria filmgyár)


1918- magyar fantasztikus dráma öt felvonásban, ? perc
Rendezte: Fritz Ödön (Edmund Fritz) & Kertész Mihály (Michael Curtiz)

Forgatókönyvíró: Falk Richárd
Írta: Hanns Heinz Ewers (regény: Alraune. Die Geschichte eines lebenden Wesens, 1911.)
Producer
: Klein Sándor 


Főszereplők
: Gál Gyula (Brinken professzor), Szöllősi Rózsi (Alraune), Körmendy Kálmán (Frank Braun), Malatinszky Böske (Alma Raune), Erdélyi Géza (Gontran Farkas), Kardos Andor (Gontran Sebestyén, a jogtanácsos), K.Kovács Andor (Petersen tanársegéd), Árnyai Károly (Manesse ügyvéd), Lux Margit......Bemutató: 1919. január 27. (Mozgókép-Otthon)
Kópia
: Hungaria filmgyár, 1918.
 
  

*


   Frank Braun, a filozófus és életművész a történet hőse, aki párbajra hívja a természet erőit, s megpróbálja megeleveníteni az Alraune-legendát. Nagybátyja, Jack Brinken, a híres tudós professzor furcsa kísérletei segítik a megvalósításban. Mesterséges úton egy Alraune-t teremt, akinek Alma Raune, a termékeny és csapodár utcalány az anyja, Noerissen, az elvetemült, halálraítélt rablógyilkos az apja. 
  Alraune tündöklő szépségű, de kegyetlen leánygyermek képében kel életre, és bekövetkezik minden, amiről a legenda mesél: nyomában ott jár a szerencsétlenség, kétségbeesés és a halál. Mindenki rút halált hal, aki csak a közelébe ér, kivéve teremtőjét Frank Braunt, akinek agyában megszületett teremtésének gondolata. A teremtőt és teremtményét ellenállhatatlan szerelem vonzza egymáshoz.  Ez a szenvedély már Braunt is majdnem felemészti, s csak úgy tud megmenekülni a biztos pusztulástól, ha összezúzza a testet öltött sátáni gondolatot...

  A Frankenstein-témához hasonló történetű film. Alraune emberi vért iszik, és perverz szexuális fantáziái vannak.... Az első film, amely a szexualitást és vért (vámpirizmust) együtt ábrázolta.


*

-  A film készülése idején Hanns Heinz Ewers bestsellere be volt tiltva Magyarországon.

- A regényben Brinken professzor egy kivégzett bűnöző spermájával mesterségesen megtermékenyít egy nyomornegyedben élő, könnyűvérű pincérnőt. A megszülető gyermeket ő nevezi el Alraune-nak (a kábító mandragóra gyökér német neve), és lányává fogadja, anélkül, hogy elárulná neki a titkát.. Brinken mindent titokban tart, mert attól fél, hogy a szüleitől minden rosszat, gonoszságot örökölt a lány. Ám egyetemista unokaöccse, Frank Braun,váratlanul felbukkan egy este a kastélyban és  első látásra halálosan beleszeret a gyönyörű lányba. A filmben a korabeli leírások szerint a lány megteremtésének ötlete Frank Brauntól származik.A bestsellert többször is megfilmesítették. A magyar változat mellett az alábbi filmváltozatok készültek:
  • Alraune, die Henkerstochter, genannt di rote Hanne (1918) rendező: Illés Jenő
  • Alraune (1928) rendező: Henrik Galeen, szereplők: Brigitte Helm, Paul Wegener, Iván Petrovich
  • Arjuna  / Alraune (1929) rendező: Richard Oswald, szereplők: Brigitte Helm, Albert Bassermann, Harald Paulsen
  • Alraune (1952) rendező: Arthur Maria Rabenalt, szereplők: Hildegard Knef, Erich von Stroheim, Karlheinz Böhm
- A korabeli források a film gyártójaként Klein Sándor Hunnia Filmvállalatát jelölik meg. Ez valószínüleg tévedés, mert Klein Sándor cége a Hungária és ebben az időszakban Hunnia nevű filmgyártó cég nem létezett.

- A másik tisztázatlan dolog a rendező személye, ugyanis a korabeli sajtóban csak Edmund Fritz neve szerepel. Nemeskürty szerint azonban Kertész Mihály volt a film társrendezője. Az összes nemzetközi adatbázis ezt átvette, s a film minden Kertész filmográfiában szerepel. 

*
- források: MNFA és Hangosfilm.hu -