Az Ősember (1917)Az Ősember
(The Primitive Man / The Prehistoric Man (angol), Der Unmensch (osztrák))
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.


1917-magyar fantasztikus dráma, kb.55perc, (1282méter), fekete-fehér
Rendezte: Cornelius Hintner

Forgatókönyvíró: Győri Ernő, Somlyó Zoltán
Díszlettervező:
Szironthay Lhotka István
Kosztümtervek: Angelo

Főszereplők
: Dominus, az ember és a majom (Gellért Lajos és Heltai Árpád); Kornay Richárd (a kormányzó), Corthy Myra (a kormányzóné), Turán Gusztáv (Saulus), Lubinszky Tibor (Tommy, a kormányzóék fia), Tesséky László...Bemutató: 1918. március 25. (Corso)
Kópia
: Star Film, 1917.
   - magyar forgalmazási kópia: 1205 méter (90/1920 számú O.M.B. határozat)
   - az osztrák forgalmi kópia hossza: 1400 méter
   - 99/1920. cenzúrahatározat szerint betiltva!
   Doktor Saulust, a kormányzó tudós háziorvosát a szerelem gyöngéd szálai fűzik a kormányzó feleségéhez. A fiatal tudóst a hírnév után vágy hajtja, és sikerül neki olyan fénysugarakat előállítani, melyek az emberi szervezet sejtszöveteit állati szövetekké alakítják. Tommy, a kormányzó egyetlen gyermeke arra kéri szüleit, hogy szerezzenek neki egy majmot. Teljesítik kívánságát, de a majom egy éjszaka, a legelső kedvező alkalommal kiszökik ketrecéből és a nyitva maradt ablakon át eltűnik. A parkba téved, s megzavarja a kormányzóné és Saulus titkos szerelmi találkáját.  Az asszony ijedten elmenekül, a tudós azonban tekintetének lenyűgöző erejével megállítja, majd éterrel elkábítja a majmot. Hirtelen átvillan az agyán, hogy az előtte fekvő emberszabású majomból embert csinál.

  Vállára kapja a majmot, s még az éjszaka átülteti az Ausztráliából visszatért, s a klinikáján kevéssel azelőtt meghalt barátja agyvelejét a majom koponyájába. A kísérlet sikerül. Dominus, az emberré lett majom emberfeletti fogékonysággal sajátítja el a tudományokat, és  Saulus három hét múlva bevezeti teremtményét az emberek társadalmába. Legelőször a kormányzó családjának mutatja be mint barátját. Dominus egy merénylet során megmenti a kormányzó életét, aki hálából a titkárává nevezi ki. Saulus vak lánya beleszeret Dominusba, de ő a kormányzó feleségét szereti vadállatias ösztönnel, melyet a beültetett emberi agyvelő sem tud megfékezni. Az álarcosbálon hevesen udvarol az asszonynak, aki kezdetben kacéran flörtöl vele, de mikor megtudja, kit rejt az álarc, utálattal fordul el tőle. A sértett Dominus felfedezi Saulus és a kormányzóné titkos szerelmi viszonyát. Elárulja őket a kormányzónak, aki meglepi a szerelmeseket.

  A látottaktól szélütés éri a kormányzót, s halálos ágyán Dominust nevezi ki utódjává, akit a tartománygyűlés, mint az ország legkiválóbb férfiát, meg is választ kormányzónak. Dominus ekkor megkéri a kormányzónét, hogy legyen a felesége. Kérését támogatja a kis Tommy, aki különös szeretettel vonzódik Dominushoz.  Végül az asszony enged kisfia kérésének és Dominus felesége lesz. Egy nap a palota előtt Dominus nyakába ugrik egy kíntornás majma. Saulus kineveti teremtményét, s mikor a sértett Dominus kezet emel rá, felfedi előtte származásának titkát. Az elkeseredett majomember névnapi ünnepségén revolverrel támad az orvosra, Saulus rövid küzdelem után a földre teríti Dominust, majd behurcolja laboratóriumába, ahol kis műtétet végez el rajta, az általa feltalált sugárral összeroncsolja agyának emberi tekervényeit.

  Dominus majomként ébred, visszatér az őserdőbe, és állati öntudatlanságban bolyong a fák ágain. Saulus pedig megtalálja végre boldogságát a kormányzóné oldalán.


*

 
- A film készülése idején a magyar filmszínészek gyakran idegen hangzású neveken szerepeltek, ezzel is igyekezve kielégíteni a világháború okozta
      filmbehozatal-csökkenés miatt elégedetlen nézők igényeit.
- Az ősember főszerepét Gellért Lajos Kurd Viktor álnéven játszotta.
- A film szakmai bemutatóját a Mozihétben kétszer is meghirdették, először február 28-ra, majd március 6-ra. A második bemutatóról
      a Pesti Hírlap 1918. március 8-án beszámolt. Lehetséges, hogy a korábbi bemutató elmaradt.
- Gellért Lajos a forgatás vége felé megbetegedett és szerepét Heltai Árpád táncos komikus vette át.


- források: MNFA és Hangosfilm.hu -