A hieroglifák titka
(A Múmia (címvált), The Secret of Hieroglyphs, Das Gehemnis des HIeroglyphen)
Uher Filmgyár B.T.
1917-magyar fantasztikus dráma, kb.650perc (1300méter)

Rendezte: Garas Márton

Forgatókönyv:
 Lázár István
Producer:  Uher Ödön
Főszereplők: Fenyvesi Emil (dr.Morton egyiptológus), Isa Marsen (Alice, a lánya), Winterri Rudolf (múmia)...

Osztrák bemutató: 1917. július (Bécsben)
Magyar bemutató:
1917. december 10. (Omnia)
Kópia
: Uher Filmgyár B.T., 1917.

   A híres egyiptológus, dr. Morton nagyszabású ásatásokat folytat Egyiptomban. Kutatásai sokáig eredménytelenek maradnak. Már-már feladja a reményt, mikor egy napon izgatott munkások lépnek a sátrába, s boldogan újságolják, hogy síremlékre bukkantak. Morton irányításával sértetlenül kerül a felszínre a szarkofág, melyet a tudós titokban szállíttat Európába. Nagy jelentőségű felfedezését egyelőre nem hozza nyilvánosságra, még leánya előtt is elhallgatja. Izgatottan zárkózik be laboratóriumába és tanúk nélkül nyitja fel a szarkofágot.

  Óvatosan megszabadítja évezredes kötelékeitől a múmiát. A koporsóban egy papirusztekercset talál, amelyen az áll, hogy ki volt a bebalzsamozott holttest, amíg élt, s hogy mi módon lehet őt életre kelteni.  A tudós még aznap megkezdi a procedúrát, s hosszadalmas kísérletezés után sikerül lombikban előállítania a hieroglifákban leírt vegyszert, melynek segítségével valóban felébred a múmia több ezeréves álmából. Lélegezni kezd, kinyitja a szemét, felkel és jár, egyszóval újra él. Elmeséli Mortonnak az élete történetét és halálának különös okát.

  A tudós még ekkor sem avatja be lányát a titokba, s igyekszik őt távol tartani laboratóriumától. A lányt azonban kíváncsiság gyötri, és egy napon mégis belép a tiltott helyre. A múmia megpillantja, s az egykori fáraó szépséges leányát véli felfedezni benne, akibe hajdan szerelmes volt. Az életre keltett halott láttán a lány rémülten kirohan a laboratóriumból, s ijedten menekül szobákon át. A múltból jött férfi azonban üldözőbe veszi. Morton megpróbálja leállítani. Heves tusakodás támad közöttük, s a múmia ledobja az erkélyről életrekeltőjét. Dr. Morton erre felébred, mert hát csak álmodta az egész fantasztikus történetet.


*

„Három Uher-film Bécsben. Az elmúlt héten mutatták be Bécsben az Uher filmgyár B. T. három új sláger darabját: Satanell-t, a Hyerogliphák titkát és a Küzdelem a múlttal című drámát. Mindhárom újdonságnak ritka nagy sikere volt.” (Mozihét, 1917/29) .


*


English summary:

 
The Secret of Hieroglyphs is a Hungarian mummy themed - horror silent film!

A háromszázéves ember (1914) 

 

 *


források:

www.hangosfilm.hu[Alfred Hitchcock] - [Drakula halála 1921] - [Silent Horror]
[Horror Story] - [Hungarian Horror]
[Home]