Szulamit
Kino-Riport

1916-magyar némafilm, kb.55perc, fekete-fehér

Rendezte: Illés Jenő
Iró: Abraham Goldfaden
Forgatókönyvíró: Illés Jenő
Főszereplő: Kertész Dezső (Absolon), Lenkeffy Ica (Szulamit), Bátori Béla (Monoah főpap), Serák Alice (Abigél), Szepes Mária (Papir Magda-ként) - (Absolon lánya)...

Bemutató: 1916.ápr.16.
Kópia
: Kino-Riport, 1916.
  Monoah főpap lánya, Szulamit eltéved a hegyek között, majd egy kútba zuhan. Az arra járó harcos, Absolon kimenti az elalélt leányt.
A fiatalok egymásba szeretnek. Absolon megesküszik, hogy feleségül veszi Szulamitot. Esküjét azonban megszegi, és a gazdag Abigélt veszi nőül. Szulamit bánatában halálosan megbetegszik, ezért Monoah megátkozza a hűtlen férfit. Az átok Absolon gyermekeire sújt le, pólyás kisfiát egy macska öli meg, nagyobbacska leánya kútba zuhan. Ennyi csapás után Absolon bevallja Abigélnak, hogy korábban mást szeretett, és megszegte esküjét...

*

  - A nagy költségvetésű film külső felvételeinek elkészítésére filmexpedició indult, mely első volt a magyar filmtörténetben. Mivel háború volt a Kinoriport munkaktársai csak a legfelsőbb katonai engedéllyel utazhattak Boszniába.
  - Illés e film forgatásakor fedezte fel Lenkeffy Icát, akiből nemzetközi sztárt faragott.
  - A filmben szereplő, Absolont alakító Kertész Dezső Kertész Mihály filmrendező öccse, tehát nem azonos a Vígszínház társulatában játszó Kertész Dezsővel.
  - A filmet Németországban is játszották, de a német filmkölcsönző, mint török filmet hirdette, melynek minden felvétele Keleten készült. A reklámfeliratok Lenkeffy Icát, mint Kelet gyöngyét mutatták be.
  - A filmet 1922-ben szkeccs változatban is bemutatták